Vrem o planetă verde… Dar cât de verde?

Cu toții știm cât de important este să ne folosim resursele cu cap, astfel încât și generațiile viitoare să se poată bucura de acestea, însă puțini sunt cei care chiar fac ceva în această direcție. Nici eu nu pot spune că sunt perfect la acest capitol, însă încerc să-mi ajustez stilul de viață astfel încât să pot aduce o influență benefică planetei pe care o numim „acasă”. La urma urmei, primul și cel mai important pas este să vrei.

În primă fază, vreau să vă prezint câteva dintre obiceiurile pe care mi le-am format deja și care, după părerea mea, reprezintă cel mai simplu mod de avea grijă de planetă:

1.Scoaterea din priză a electronicelor în momentele în care nu le folosim

Poate vi se pare incredibil, dar aparatele conectate la priză continuă să consume curent chiar și în momentul în care acestea sunt oprite. Ce-i drept, nu-i vorba de multă energie, însă în timp se adună. Așa că deconectez mereu electronicele atunci când nu le folosesc, cum ar fi, spre exemplu, televizorul.

2. Mersul pe bicicletă face piciorul frumos

Încerc să evit pe cât posibil mersul cu mașina personală sau cu orice alt mijloc de transport care consumă combustibil fosil (Mă rog, încă nu am dat de permis, dar hai să presupunem că-l am de dragul discuției). Așadar, prefer să merg cu bicicleta când știu că am de parcurs distanțe de până în 10 km. Voi încerca pe cât posibil să-mi păstrez acest obicei chiar și după ce voi deveni șofer, iar cu mașina voi merge doar atunci când voi avea distanțe foarte mari de parcurs sau când știu că trebuie să ajung urgent undeva.

3. Stinge lumina!

Pe oriunde treceam, aveam prostul obicei de a lăsa becurile aprinse. Însă am început să conștientizez risipa pe care o făceam și să fiu mai atent. Nu aveți idee cât de mult poate consuma un bec în decursul a câteva luni…

Iar acum vreau să vă povestesc puțin despre măsurile pe care îmi doresc să le implementez în decursul următorilor ani.

1.Soarele=cel mai cool furnizor de energie electrică

Îmi doresc foarte mult ca viitoarea mea casă să nu fie dependentă de rețeaua publică de curent. Astfel, prefer să cheltuiesc la început mai mulți bani pentru montarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș, salvând astfel astfel resursele epuizabile și, totodată, scăpându-mă pe mine de grija facturilor lunare.

2. Curent electric în loc de combustibil fosil

Altă dorință de-a mea este achiziționarea unei mașini electrice. Ar trebui să fim conștienți de faptul că resursele de petrol nu sunt nelimitate și că ar trebui să ne orientăm către mijloace de transport diferite dacă vrem să ne bucurăm în continuare de plimbările comode, pe distanțe lungi. În plus, sunt sătul de mirosul noxelor.

3. Înlocuirea hârtiei tradiționale cu cea electronică

Sincer, am început să prefer să-mi notez gândurile și să-mi iau notițe pe suport electronic. Îmi doresc să evit pe cât posibil utilizarea hârtiei, astfel încât să pot salva cât mai mulți copaci. Și sper din tot sufletul ca birocrația să se mute tot în online.

Dar pentru mai multe sfaturi vă invit să urmăriți campania lansată de E.ON România, „WE has no limits’’, prin care suntem invitați să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil. Sună bine, nu-i așa? Atunci hai să facem să fie bine!

Acestea fiind spuse, rămâne fix la latitudinea noastră dacă ne dorim să ne schimbăm sau nu modul de viață. Sunt niște lucruri extrem de ușoare, nu ne cere nimeni să mutăm munții din loc, însă știți cum se spune: omului îi este dificil până începe. Oricum, totul ține strict de voință și autodisciplină.

Și acum v-ați putea întreba: „Dar cum pot eu, un singur om, să schimb în bine o întreagă planetă?”. La început, și eu mă întrebam același lucru. Însă acum știu că nu sunt singur. Sunt convins că există mulți alți oameni care fac eforturi pentru o lume mai verde. Iar puțin câte puțin, eforturile noastre se adună și pot crea o schimbare semnificativă în bine.

Dar până atunci, vă invit să veniți cu propriile voastre sfaturi de sustenabilitate în rubrica de comentarii.

La urma urmei, noi decidem cât de verde ne dorim să fie planeta noastră!

2 gânduri despre „Vrem o planetă verde… Dar cât de verde?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s