„Neamul corbilor” de Lavinia Călina (recenzie)

Salutare tuturor și bine v-am regăsit la o nouă recenzie!

De această dată, vreau să vă prezint o trilogie Fantasy scrisă de o autoare româncă, mai exact „Neamul corbilor” de Lavinia Călina.

Sinopsis

„Roxana și Nicol, două adolescente cu personalități aparent diferite, devin cele mai bune prietene după o noapte în care viața li se schimbă complet. Împărtășind același secret, ele vor încerca timp de mai mulți ani să ducă împreună o existență cât mai banală, cotidiană, pentru a se ascunde ce cei care le doresc, probabil, moartea.

Dar chiar secretul nu este ceea ce pare. Devenite pioni în mijlocul unei confruntări seculare între cele mai puternice neamuri de vrăjitori, cele două tinere au ales între a fugi mereu sau a-și înfrunta adversarii. Întunericul este însă foarte aproape, mult prea aproape…”

Prezentare

În momentul în care încep să-și vorbească, Nicol și Roxana au șaptesprezece ani. (Notă: întâmplările sunt povestite din perspectiva fiecăreia). Sunt din același sat și merg la același liceu, însă până în acea zi, nu schimbaseră nici măcar o vorbă, cauza fiind personalitățile lor diametral opuse. Nicol este rebelă, cu porniri violente și considerată oaia neagră a societății, în timp ce Roxana este o fată cuminte și o elevă model.

Destinele lor iau o întorsătură neașteptată atunci când Roxana este atacată de un bărbat misterios. Aflându-se prin preajmă și dându-și seama că atacatorul nu era altceva decât un vrăjitor periculos, Nicol îl ucide.

După ce Roxana și Nicol scapă din calea pericolului, cea din urmă încearcă să-i explice ce se întâmplase. Nicol îi povestește și bunicii sale întâmplarea, iar bătrâna confirmă faptul că și Roxana este vrăjitoare, lucru neștiut până atunci de cea din urmă.

Însă cele două fete nu puteau profita prea mult de puterile lor, căci se aflau în pericol. Bunica lui Nicol le explică faptul că cinci neamuri puternice de vrăjitori se află într-un război continuu (Cerbii, Șoimii, Roibii, Lupii și Corbii). Scopul lor este acela de a găsi vrăjitori simpli, așa cum sunt ele, și de a-i obliga să intre în război, jurând credință unuia dintre neamuri. Iar bărbatul care o atacase pe Roxana era un Corb care voia să-i fure puterile.

Acțiunea din cel de-al doilea capitol este plasată cu șapte ani în viitor. Roxana și Nicol au părăsit satul imediat după împlinirea vârstei de optsprezece ani, iar în momentul de față, locuiesc împreună, trăind la limita existenței și încercând pe cât posibil să se ascundă. Dar oare vor reuși să treacă neobservate și să nu intre în acest război sângeros? Tu cât de mult te poți ascunde de magie?

Fragmente

„Timpul trece repede. Lumea se schimbă. Anii pe care îi petrecem clădindu-ne visele sunt ani irosiți, clipe de viață pe care le pierdem construind într-o lume imaginară ceva ce nu o să avem niciodată șansa de a realiza în lumea reală.”

„Am așteptat să îmi treacă spaima. Nu m-am temut niciodată de întuneric, de creaturile ce se puteau ascunde printre umbre. Mai frică mi-a fost de oamenii care se amestecă printre razele soarelui, cei care te amăgesc cu un zâmbet cald și cu o îmbrățișare, cei care te ademenesc cu vocea lor suavă, cei care te trădează fără să clipească. Să nu îți fie frică de întuneric, căci de la întuneric știi la ce te poți aștepta; să îți fie frică de lumină, căci lumina e cea care te orbește.”

„Moartea nu ține cont de etnie, putere, bani. Moartea nu e rasistă. Iar mai devreme sau mai târziu vine după toată lumea.”

„Oamenii vin și pleacă din viața ta. Chiar dacă au fost prezenți pentru o scurtă perioadă de timp sau una mai îndelungată, atunci când îi pierzi lasă în urmă un gol cât de mic în inima ta. Să pierzi pe cineva drag e cumplit.”

„Știu că a trecut ceva vreme și că ar trebui să accept ideea că bunica mea nu mai e, dar în subconștientul meu refuzam să cred chiar și după atâta timp. Nu îmi place să vorbesc de ea la trecut așa cum procedează ceilalți când vorbesc despre morți: Gheorghe era un om bun… Acel era sau a fost îmi sunt greu de perceput. Eu una sunt de părere că atunci când mori nu îți pierzi brusc toate calitățile ce le-ai dobândit în viață, ci le iei cu tine spre lumea următoare. Moartea nu te schimbă, doar că lasă un gol în sufletul celor care te-au cunoscut și te-au iubit.”

„În minte nu-mi veneau decât imaginile ultimei noastre întâlniri. Cât de mult se poate schimba o persoană! O persoană pe care credeai că o cunoști, împreună cu care ai trăit atâta vreme și alături de care ai împărtășit atât clipe bune, cât și clipe rele. E ciudat cum unele prietenii, în loc să devină mai frumoase, se pierd în negura timpului și devin simple amintiri, dar mai rău e când devin rivalități.”

„În lume nu există bine sau rău, noi îl creăm prin fiecare gest al nostru. Doar de noi depinde dacă are să fie pace sau război, de noi depinde viitorul, noi țesem ziua de mâine.”

Impresii personale

Sincer, nu mă așteptam ca această serie să îmi placă atât de mult. Am început să o citesc cu o oarecare reținere, însă pe măsură ce dădeam pagină după pagină, îmi era din ce în ce mai greu să o mai las din mână. Am citit ultimul volum într-o singură zi, deci ce pot să mai spun?

Personajele sunt foarte bine construite și e imposibil să nu te atașezi de ele, iar narațiunea este una captivantă. Povestea este bine scrisă și complexă, conținând diverse situații de viață prezente și în societatea noastră și foarte multe întorsături de situație.

Sincer să fiu, începe să-mi placă din ce în ce mai mult să citesc literatură Fantasy românească.

Vă recomand cu drag această serie de cărți, mai ales fanilor Fantasy și nu numai. Puteți găsi seria „Neamul corbilor” la Editura Herg Benet sau puteți comanda fiecare carte direct de aici („Copiii întunericului”), aici („Blestemul zorilor”) și aici („Din negura timpului”).

Toate cele bune și spor la citit!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s