Bookster VS edituri (părerea mea)

Salutare tuturor și bine ați revenit pe blogul meu!

În cazul în care petreceți destul de mult timp pe bookblog, bookstagram, booktube (sau orice tip de canal de social media cu prefixul book- ), bănuiesc că ați aflat deja de cele zece edituri care au dat în judecată biblioteca Bookster. Dacă nu ai habar despre ce vorbesc, poți citi știrea aici. Iar dacă simți că link-ul oferit nu este suficient, simte-te liber să apelezi la serviciile stimabilului Google.

În fine, să trecem la subiect. În acest articol, vreau să-mi dau cu părerea despre acest proces, demarat încă de anul trecut. Pe scurt, editurile mai sus menționate sunt de părere că Bookster este responsabil pentru scăderea vânzărilor, căci oferă cărți gratis spre închiriere. Sincer, tot scandalul ăsta mi se pare un pic degeaba și că editurile au tendința să exagereze. Nu spun că sunt neapărat de partea Bookster, dar vreau să punctez câteva aspecte cu privire la întreaga situație.

Editurile sunt speriate de o eventuală scădere a vânzărilor. Au vreun motiv?

Mulți sunt de părere că, dacă vor exista servicii precum Bookster, care să împrumute cărți gratuit, nu vor mai exista oameni care să-și dorească să cumpere de la edituri. Sincer, nu prea sunt de acord cu această afirmație. Spre exemplu, mi s-a întâmplat de foarte multe ori să citesc cărți împrumutate de la prieteni, iar dacă se întâmplă să îmi placă foarte mult, îmi achiziționez propriile exemplare. Ceea ce vreau să zic este că, în cazul în care cineva citește o carte de la bibliotecă, iar scrierea respectivă îi ajunge la suflet, acel om își va dori în mod sigur să aibă acel roman pe propriul său raft. Iar acest lucru mi se pare chiar un plus pentru edituri.

Editurile susțin că activitatea întreprinsă de Bookster este ilegală. Oare?

Din câte am înțeles, Bookster funcționează, din punct de vedere legal, la fel ca orice altă bibliotecă. Atunci ce ar trebui să facem? Să închidem toate bibliotecile? Exclus! În plus, nu e ca și cum acele cărți ar fi fost piratate (cum este în cazul pdf-urilor). La un moment dat, respectivele exemplare au fost plătite, iar mai departe nu cred că este chiar treaba editurii ce se întâmplă cu ele. Spre exemplu, dacă îmi cumpăr o carte, e alegerea mea dacă o țin doar pentru mine, dacă o mai împrumut și prietenilor sau dacă o donez unei biblioteci. (Apropo, din câte am înțeles, majoritatea cărților deținute de Bookster sunt donate). Dacă ar fi să mergem pe motivele invocate de către edituri, asta ar însemna că nu doar bibliotecile ar trebui desființate, ci și anticariatele, care repun cărți în vânzare. Repet, mi se pare o absurditate.

Dar rolul Bookster nu este acela de a promova lectura?

Ba da. De fapt, cam toate bibliotecile au acest rol. Ba chiar am auzit de scriitori care au făcut tot posibilul pentru a-și trimite câteva exemplare în bibliotecile din toată țara, cu scopul de a deveni mai cunoscuți și de a-și răspândi arta.

Întotdeauna am susținut achiziționarea cărților, mai ales când vine vorba de autorii români. Înțeleg perfect punctul de vedere al editurilor, dar consider că tot acest scandal este nefondat. Din punctul meu de vedere, editurile și bibliotecile ar trebui să colaboreze pentru a dezvolta împreună piața de carte din România.

Voi ce părere aveți despre tot acest proces? Vă puteți lăsa răspunsurile în secțiunea de comentarii.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s