Motivele pentru care democrația din România „scârțâie”

democracy_mania-steag-romania-unire

Salutare tuturor și bine v-am regăsit la un nou articol pe blogul meu! De această dată, am ales să vorbim despre un subiect destul de serios și de important în prezent, dar, totodată, destul de controversat în România: democrația. Spun că este controversat pentru că, în ciuda faptului că au trecut 30 de ani de când am reușit să ne eliberăm din lanțurile comunismului, această țară încă trece prin niște perioade destul de dificile din cauza faptului că acest concept nu este unul foarte bine implementat la noi, așa cum este, spre exemplu, în țările vestice.

Destul de mulți oameni consideră că democrația înseamnă, în totalitate, libertate. Într-adevăr, este un lucru pe jumătate adevărat. Însă democrația mai înseamnă și obligații. De asemenea, conform Wikipedia, democrația este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Așadar, avem obligația de a ne implica activ în tot ce ține de viața civică de zi cu zi. Trebuie să facem tot posibilul de a participa la voturile de orice fel, la referendumuri, petiții online sau oricare alt eveniment de acest gen.

„Pe mine nu mă interesează politica, deci nu votez”

democracy_mania-votul-tau-face-diferenta-1024x683

Mi se pare una dintre cele mai aberante replici pe care le-am auzit până acum. Nici pe mine nu mă interesează multe lucruri și fac tot posibilul ca să le evit. Însă cu politica nu merge așa. Atâta timp cât trăiești în această țară și atâta timp cât plătești taxe pentru a beneficia de serviciile publice, ai obligația de a participa la fiecare vot și de a te implica în viața politică. Gândește-te că o faci pentru tine, pentru viitorul tău în această țară și, de asemenea, pentru viitorul copiilor tăi. Atâta timp cât nu îți îndeplinești aceste obligații de cetățean, nu ai absolut niciun drept să te plângi de nedreptățile care se petrec în această țară. Și că tot veni vorba de persoanele care se plâng constant…

„Ce bine era în comunism! Fiecare om avea casă și loc de muncă”

Asta este replica pe care aproape fiecare nostalgic după Epoca de Aur ți-o bagă pe gât atunci când începi cu el o dezbatere despre politică. Într-adevăr, aici sunt de acord, nu are sens să enumerăm doar părțile rele ale comunismului, atâta timp cât au fost și lucruri bune. Însă doar până într-un anumit punct! De la Revoluție încoace, am fost nevoiți să depunem mai mult efort (ceea ce nu e un lucru rău) și să luăm cele mai bune decizii ca viața noastră să fie una bună. Vreau să zic că mi se părea un lucru destul de inhibitor ca cineva să-ți „dea cu lingurița” tot ce aveai nevoie. Fiecare om are nevoie să dea tot ce are mai bun și să-și depășească limitele, astfel încât să își asigure singur confortul vieții. Pe scurt, atâta timp cât ai voință și muncești din proprie inițiativă, o să o duci bine. Dacă vrei loc de muncă, îți cauți. Dacă vrei o casă/mașină, muncești pentru ea. Însă cei care preferă să se lamenteze vor spune că salariile în România sunt prea mici și că politicienii fură constant. Iar asta mă duce la următorul punct.

„Toți sunt la fel”

democracy_mania-km0-al-democratiei

E vorba despre acea categorie de oameni care refuză să participe la vot din simplul motiv că toți politicienii sunt hoți și că, pe oricine am alege să ne conducă, se va întâmpla la fel ca până acum. E o mare prostie să credem asta și să îi băgăm pe toți în aceeași oală. Există și politicieni care se dedică și doresc bine acestei țări. Și, până la urmă, știți de ce ne fură actualii noștri conducători? Pentru că noi le permitem să o facă! Noi le oferim, prin vot, funcțiile pe care le au și tot noi le trecem cu vederea greșelile. Este la fel ca în relațiile interumane de zi cu zi. Să zicem că ai în preajma ta un om toxic de care nu poți scăpa (sau cel puțin crezi că nu poți). Țin să te anunț că acesta se va purta urât cu tine atâta timp cât tu îi permiți să facă asta. La fel și cu politicienii. Se vor opri din furt doar atunci când noi ne vom implica activ în viața politică și nu le vom mai permite să facă asta. Sau când ne vom alege alți conducători. Dar nici asta nu este chiar atât de simplu.

Trebuie să fim informați

Una dintre cele mai mari probleme din țara noastră este manipularea. Este trist să vezi cum foarte mulți oameni se lasă păcăliți de promisiuni false. Iar și mai enervant mi se pare să aud (de obicei, în mijloacele de transport în comun) oameni care discută aprins despre politică, însă n-au nici cea mai mică tangență cu subiectul, începând, astfel, să enumere cele mai aberante lucruri. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem înainte de a ne implica în viața politică este să ne informăm corespunzător din cât mai multe surse și să trecem toată această informație prin filtrul propriei noastre gândiri. Să ne educăm pe cât posibil în acest scop. Asta pentru că o populație educată și conștientă de ceea ce se întâmplă în jur este o populație capabilă să ia cele mai bune decizii ce țin de satisfacerea nevoilor fiecăruia.

Sincer, după 30 de ani de lamentări, consider că România începe, în sfârșit, să se îndrepte în direcția cea bună. Iar asta nu o spun eu, ci rezultatele ultimelor alegeri și prezența din ce în ce mai crescută la vot. Însă dacă vrem să progresăm cu adevărat, avem nevoie să fim în permanență la curent cu ce se întâmplă în țară, să ne implicăm activ în viața civică și să facem tot posibilul ca viața din România să fie la fel de calitativă, așa cum este în țările dezvoltate.

Și, de asemenea, ar trebui să apreciem mai mult faptul că avem dreptul de a ne exprima liber și de a lua propriile decizii, astfel încât să ne proiectăm singuri viața pe care ne-o dorim.

democracy-mania-logo-300x300

Ce părere aveți despre acest subiect? Vă aștept opiniile în secțiunea de comentarii, iar în cazul în care considerați că am făcut o afirmație greșită, sunt deschis la sugestii.

Toate cele bune!

Acest articol a fost scris pentru Proba 14 a concursului SuperBlog 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s