„Flori în păr” de Iulia Ioniță (recenzie)

WhatsApp Image 2019-07-20 at 15.48.55

Salutare tuturor și bine ați revenit! Știu că nu am mai scris de mult timp o recenzie. De această dată sunt bucuros să împărtășesc cu voi câteva gânduri cu privire la „Flori în păr” de Iulia Ioniță, o foarte talentată autoare din România.

Așa cum foarte mulți dintre voi știți, pe Iulia Ioniță am avut ocazia să o cunosc la Bookfest, unde i-am și achiziționat romanul, pe care abia am așteptat să-l termin.

Descriere

„Noi suntem acei copii care fumează iarbă. Acei copii care nu beau „o bere” într-un restaurant de fițe, ci care se duc unii la alții acasă ca să bage pastile până uită de realitate și uită cine sunt. Suntem acei copii care nu își fac temele. Care pleacă de la ore ca să compună un cântec. Suntem copiii care, dacă nu te suportă, îți scriu numele pe o țigară și te fumează. Și devii spulberat. Noi suntem copiii fără regrete. Pentru că știm că, atunci când am făcut-o, am fost fericiți.”

Scurtă prezentare

Lumea în care se desfășoară acțiunea este una condusă de Principii, adică regulile pe care societatea se bazează, acestea fiind prezente în mare parte și la noi.

WhatsApp Image 2019-07-20 at 15.48.55 (1)

WhatsApp Image 2019-07-20 at 15.48.55 (2)

Romanul o are în centru pe Amy Evans, o adolescentă care pare a avea viața perfectă. Aceasta este foarte cunoscută, fiind un model pentru ceilalți adolescenți, este talentată, are bani și cam tot ce și-ar putea dori cineva de vârsta ei. Ea mai este poreclită și „Fata cu Flori în Păr” datorită florilor pe care le poartă în reclamele TV și în musicaluri.

Viața ei se schimbă radical la vârsta de doar paisprezece ani, în urma unui abuz cauzat de iubitul ei. În lipsa ajutorului psihologic necesar și sprijinului mamei sale (o femeie divorțată, frustrată, absentă și orbită de principiile societății), modul inocent în care Amy vedea viața se schimbă. Culorile dispar, iar universul acesteia devine gri, acaparat de vicii precum țigările, alcoolul și drogurile.

pexels-photo-1089423

„Trebuie să mă droghez,ca să simt că trăiesc. Altfel, sunt la fel ca de obicei… În momentul ăsta, simt că orice aș face, nu trebuie să mă gândesc la ceea ce am fost eu cândva. Acea persoană murise odată cu toată fericirea mea.”

Pe lângă toate acestea, în viața ei mai intră și muzica rock. Cunoaște oameni noi, fiecare cu povești complexe de viață, și își face prieteni alături de care cântă în concerte și turnee.

În ciuda succesului pe care îl are ca rockeriță și banilor obținuți ulterior, Amy nu reușește să uite de trauma suferită, motiv pentru care are probleme în relații și abuzează de droguri. Iar în ochii societății, „Fata cu Flori în Păr” a ajuns o simplă revoltată, care strigă după atenție. Însă nimeni nu poate înțelege ce se află, de fapt, în mintea și sufletul ei.

„Oamenii se iau după iluzii, sunt spălați pe creier și nu gândesc dincolo de cutie, niște superficiali! Sunt bârfită. De fapt, nu sunt bârfită, doar denigrată . Sunt distrusă și lovită la pământ chiar sub nasul meu și nu pot face nimic. Mă doare. Totuși, trebuie să te accepți pe tine, dar dacă toată lumea te urăște, ce mai poți face?”

Povestea se desfășoară pe o perioadă de șase ani, timp în care Amy trece prin multe drame (multe fiind cauzate chiar de ea), experimentând o multitudine de sentimente.

Aici am prezentat doar o mică parte a poveștii. Vă las pe voi să o descoperiți în întregime și să-i aflați finalul.

Alte citate

„Încotro să o apuc, dacă nici măcar nu mai știu cine sunt cu adevărat? Toată chestia asta mi-a distras atenția de la mine.”

„ Aș da orice pentru a fi din nou Fata cu Flori în Păr. Acel rol de fată perfectă pe care îl jucam zilnic. Acei ochi de copil care nu știau nimic. Să am tot ce-mi doresc fără niciun preț, fără nicio remușcare, să fiu din nou inocentă, să mă simt vinovată din chestii minore, să trăiesc limpede și pur, să am un rost, să fac lucruri pentru care mă simt pregătită. Dar ce? Eu acum puțin timp eram încă un copilaș mic și fragil. Lacrimile mele erau sincere, dar acum intru în viață cu adevărat. Nu mă mulțumesc doar cu atât, vreau…”

„Timpul trece repede, pentru că eu nu trăiesc clipa. M-am maturizat. Înainte, când eram mici, nu țineam minte atâtea detalii, nu lăsam timpul să treacă pentru nimicuri. Realitatea mă comprimă și prefer să-mi imaginez orice altă alternativă a ei. Să creez drame.”

„Până la urmă nimic nu e tabu. Ți se pare neobișnuit, apoi devine uzual.”

„Oricum, suntem masochiști. Ne facem rău ca să avem de ce să ne învinuim, iar când suntem prea proști ca să ne iasă,dăm vina pe Dumnezeu.”

Impresii personale

Într-adevăr, povestea este destul de tristă, însă are și câteva părți amuzante și fericite.

M-a impresionat mult maturizarea forțată și bruscă prin care Amy trece după acel abuz. Însă m-a întristat faptul că o apucă pe acest drum al viciilor, făcând exces de alcool și alte substanțe, lucru tot mai frecvent în zilele noastre.

Pot spune că, într-o oarecare măsură, m-am și regăsit în această carte. Am unele momente în care mă simt de parcă aș fi „oaia neagră” a societății, exact cum a fost Amy pe parcursul acestei povești.

Însă ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte (pe lângă povestea propriu-zisă, care este genială) este faptul că autoarea încearcă, oarecum, să scape de inhibițiile societății în care trăim. Iulia Ioniță are un mod aparte de a gândi și de a scrie, tocmai din acest motiv am ajuns să o apreciez atât de mult.

Recomand cu drag acest roman, în special tinerilor și adolescenților.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Datagroup. Link aici.

Pe Iulia Ioniță o puteți găsi pe blog, pe canalul de Youtube și pe Instagram.

Acestea fiind spuse, vă urez toate cele bune și spor la citit!

 

 

Un gând despre „„Flori în păr” de Iulia Ioniță (recenzie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s