Suntem elevi, nu roboței!

Întâi de toate, vreau să clarific un lucru important, ca să nu fiu înțeles greșit. În zilele noastre, școala este foarte importantă. Ador și susțin ideea de școală. Însă am câteva probleme cu învățământul românesc.

Nu mi se pare corect să fim tratați ca pe niște roboței, concepuți doar pentru a asimila și a reproduce informația.

Ne petrecem șase ore pe zi în bănici, apoi încă două sau trei (uneori chiar patru) pentru rezolvarea temelor. Iar dacă mai ai și program după-amiaza, s-a dus la naiba și timpul tău liber. Într-adevăr, școala este sarcina noastră primordială, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne sacrificăm timpul petrecut cu prietenii și familia sau să renunțăm la hobby-urile și pasiunile noastre. La urma urmei, ăștia ar trebui să fie cei mai frumoși ani din viața noastră, nu?

Suntem nevoiți să învățăm în profunzime pentru aproximativ zece discipline diferite, fără a se ține cont de aptitudinile și pasiunile noastre. Până la urmă, tot ce se vrea este completarea acelui total de treizeci de ore pe săptămână.

Ce contează că tu nu ești făcut pentru matematică și programare și că ție îți place să scrii și să citești? Sau că ești pasionat de cercetare științifică, dar nu poți reține fapte istorice? Sau că ție îți place să cânți sau să pictezi, ba chiar ai talent în domeniile acestea? Nuuu, nu se poate! Tu trebuie să știi la perfecție toate materiile! Iar dacă pur și simplu nu poți învăța o materie care nu-ți place, asta e suficient pentru a rămâne repetent, chit că tu ai note de 10 la celelalte. Și faptul că trebuie să te chinui și să te stresezi pentru a lua sfântul 5 de trecere la o materie la care nu ai nicio tragere de inimă mi se pare stupid. Inutil chiar.

De ce trebuie să asimilez mecanic o materie care nu-mi place, pentru a lua o notă (care oricum nu mă reprezintă pe mine ca persoană), ca mai apoi să uit totul?

De ce nu putem elimina materiile care nu ne plac și pe care nu o să ne axăm în viitoarea profesie, ca să ne putem concentra pe ceea ce ne place și pe ceea ce vrem să facem în viitor?

De ce nu putem avea un învățământ la fel ca în țările occidentale, bazat pe dorințele, aptitudinile și nevoile elevilor și nu ale sistemului?

Mă rog…

Sistemului nu pare să-i pese de cine ești tu cu adevărat, ce îți place să faci sau care îți sunt aptitudinile adevărate. Sistemul vrea roboți cu softuri puse la punct și carcase reci. Sau poate doar așa mi se pare mie, cine știe?

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s