Frică…

Frica, sau teama, este acel sentiment de neliniște și tulburare provocat de un anumit lucru periculos sau pe care îl credem periculos. Știm cu toții cât de enervant poate fi acest sentiment și cât de mult poate să ne încurce.

Mai mult ca sigur că vă amintiți de acele frici din copilărie. Ne era frică de presupușii monștrii de sub pat, de celebrul Bau-Bau sau de personajele malefice din filmele horror la care se presupunea că nu aveam voie să ne uităm. Aceste frici pot încurca destul de mult viața unui copil, mai ales prin coșmarurile provocate în timpul nopții care sporesc frica, dar nu se compară nici pe departe cu fricile adolescenților și adulților.

Când am ajuns la o anumită vârstă, am înțeles că acei monștrii din filmele horror nu există cu adevărat și că nu îmi pot face niciun rău, dar după aceea au apărut celelalte frici. Dacă până atunci îmi era teamă de lucruri ireale, închipuite, acum îmi este teamă de realitate. Să le luăm pe rând.

1. Frica de a lua decizii.

Adolescenții sunt nevoiți să aleagă pentru viitorul lor la vârsta de doar 14-15 ani, odată cu încheierea clasei a VIII-a. Viitorul lor depinde de profilul și liceul pe care le aleg, iar atunci când încep să conștientizeze acest lucru, poate apărea și frica care în acest caz este frica de a lua decizii. Știu, poate fi greu, dar cel mai bine este să cântărești lucrurile, să iei o decizie care ți se potrivește și să mergi cu ea tot înainte. Vei vedea că frica nu-și are rostul.

2. Frica de responsabilități.

Haideți să ne întoarcem la exemplul precedent. Odată cu înaintarea în vârstă, apar tot mai multe responsabilități, iar copiii și adolescenții sunt conștienți de asta, tocmai de aceea pe unii îi îngrozește faptul că peste câțiva ani trebuie să se adapteze la viața de adult. Nu lăsa grijile să-ți acapareze viața și bucură-te cât poți de mult de această viață.

3. Frica de pericole.

Se aseamănă un pic cu ceea ce am discutat la începutul articolului, doar că atunci când spun „frică de pericole” nu mă refer la Bau-Bau sau alți monștrii închipuiți în copilărie, ci la pericolele reale care ne înconjoară, cum ar fi accidentele rutiere, furturile, crimele, atentatele, catastrofele naturale etc. Lumea noastră nu este, nu a fost și nici nu va fi un loc lipsit de pericole. Există tot felul de oameni nebuni, dar șansele să te întâlnești cu unul dintre ei sunt relativ mici. O mare parte din vină pentru provocarea acestei frici este televiziunea, dar despre asta voi vorbi în alt articol.

4. Frica de independență.

Să zicem că ai un obiect preferat sau o activitate preferată fără de care nu poți trăi. De exemplu, să spunem că nu îți poți imagina viața fără smartphone. Ce faci dacă dintr-odată dispar telefoanele mobile sau devin inaccesibile. Ți se face frică când te gândești la un astfel de scenariu, nu? Stai liniștit. Dacă ar fi să se întâmple asta, te-ai adapta și gata!

5 Frica de a fi judecat.

În sfârșit am ajuns la partea mea preferată. Urăsc oamenii care judecă fără rost alți oameni. Din cauza lor, ne este frică să facem ceva ieșit din comun, căci gura lumii sare… cu gura. Nu de puține ori am făcut lucruri care altora li se păreau ciudate și am fost judecat pentru asta, dar am învățat că n-ar trebui să-mi pese de părerile altora cât timp eu nu deranjez pe nimeni. E viața mea, nu a altora.
Cam acestea ar fi cele mai comune frici ale oamenilor. Indiferent de fricile pe care le avem, trebuie să înțelegem că acestea nu fac decât să ne limiteze și să ne facă nefericiți, timp în care am putea face foarte multe lucruri. Pe Bau-Bau deja l-am dat uitării, deci să uităm și de aceste temeri care nu ne ajută cu nimic.

Întotdeauna fă ceea ce ți-e frică să faci.” — Ralph Waldo Emerson

Mai știți și alte frici în afară de cele menționate mai sus? Care sunt acestea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s