Iluzii și minciuni

Nu ne dăm seama, dar asistăm la o mare alterare a adevărului.

Un exemplu poate fi presa, care a ajuns să fie din ce în ce mai întâlnită la fiecare pas. Nu fiecare program TV, ziar sau site de știri prezintă lucruri în totalitate adevărate. Mulți zic minciuni pentru a speria, sau din contră, a mulțumi oamenii, pentru manipulare și bani.

Sunt informații luate și modificate. Un detaliu, două, trei… totul! Este greu să mai găsești o sursă de informare de încredere, dar nu imposibil.

Oricum, nu doar presa este de vină, ci și noi, care alegem să ne mințim singuri. Nu avem încredere în propriile forțe și în propria gândire, așa că ne bazăm pe spusele altora.

În loc să ne folosim creierul și să observăm lumea așa cum este ea de fapt, preferăm să ne încredem în spusele altora, care ne fac să privim altfel lumea în care trăim, într-un mod bun sau rău.

Iar înainte să spunem că ne dorim informații adevărate, trebuie să învățăm să fim sinceri unii cu alții, să nu ne mai mințim cum o facem zilnic. Gândim A, spunem B, oamenii înțeleg C, ei povestesc mai departe D… iar alfabetul poate continua mult și bine.

Hai să nu mai modificăm adevărul cum o facem zi de zi, fie că este vorba de o știre falsă sau doar o bârfă spusă între prieteni la o ieșire în oraș.

Și oricât de mult ne-am chinui să să alterăm o informație și să mințim, trebuie să ținem minte că lucrurile rămân la fel. Putem veni cu tot felul de informații eronate, dar realitatea nu se modifică. Nu putem schimba lucrurile în bine sau în rău doar spunând două vorbe greșite.

În concluzie, părerea mea este că dacă vrem sinceritate, trebuie la rândul nostru să fim sinceri și să știm ce informații să selectăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s