"Vai, ce prost am fost!"

„Chiar nu mai înțeleg nimic. De ce îmi merge prost? De ce am ghinion? Ce se întâmplă?”

„Se întâmplă să iau cele mai rele decizii, iar rezultatul nu este unul bun.”

„Parcă aș fi blestemat. Nimic nu imi merge bine. Ce vină am eu? Ce am făcut sa merit asta?!”

Cum adică ce ai făcut? Pur si simplu ai luat decizii proaste. De ce te mai întrebi ce vină ai? Doar tu esti vinovat pentru ce ți se intamplă.

Ei bine, probabil ca după ce se intampla sa faceți anumite greșeli iar apoi va dați seama ca ați fi putut cu ușurință sa le evitați, aveți un sentiment de decădere însoțit de veșnicul gând negru „Vai, ce prost am fost!”

Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa gândesc așa. De foarte , foarte multe ori (si inca este suficient timp sa gândesc astfel)…

Totuși, nu regret nimic. Am avut ceva de învățat din greșelile pe care le-am făcut, astfel încât sa nu le mai repet. Am reușit sa trag si câteva concluzii cu privire la acest fenomen.

Înainte de a face o acțiune, gandeste-te bine. Intreaba-te:

 „Care este motivul pentru care fac asta?”

„Imi va aduce vreun beneficiu ceea ce fac?”

Pune în balanță toate avantajele si toate dezavantajele pe care le-ar putea avea acțiunea pe care ai de gând s-o săvârșești.

Bun. Acum ca ai analizat nițel avantajele (daca exista), uita-te bine peste dezavantaje. Dezavantajele unei acțiuni deja săvârșite se transformă in consecințe. Înainte de a săvârși acea acțiune, intreaba-te bine: „Oare voi fi in stare să suport consecințele ce ar putea urma?”

Această întrebare este destul de importanta. Cu ajutorul ei poți decide dacă ce ai de gând sa faci te va afecta pe viitor.

Iar asta se aplica în mai toate situatiile, oricât de banale ni s-ar părea acestea. Ok, cum ne putem da seama că până si cea mai neînsemnată acțiune ar putea avea efecte negative?

E destul de simplu. Este exact la fel ca in jocul de șah. Trebuie sa analizezi fiecare variantă și fiecare risc înainte de a face vreo mișcare .

Încearcă sa faci asta zilnic, astfel încât să-ți intre in reflex ca sa poți renunța pentru totdeauna la sintagma: „Vai, ce prost am fost!”

Țin sa menționez ca asta este doar părerea mea. Acest articol este scris din experiențele mele (ca mai toate articolele de pe acest blog) si nu sunt sigur ca metodele scrise mai sus sunt 100% valabile pentru toată lumea (cel putin, pentru mine dau roade).

Oricum, sper din tot sufletul ca acest articol ți-a fost util.

Cel mai important este sa ți minte un lucru: Doar tu esti responsabil de calitatea vieții tale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s