Cum gestionam un conflict

Conflictele sunt la tot pasul si sunt prezente la orice varsta. Cateodata, ele sunt la ordinea zilei. Acestea apar in urma divergentei dintre doi sau mai multi oameni. Iar cum noi avem talentul de a face din tantar armasar, acea divergenta se va transforma in cearta.

Si ca in orice conflict, cu totii vrem sa iesim castigatori, sa fim ceva de genul : „Eu am dreptate, nu tu”.

Treaba este ca de multe ori ne pierdem cu firea si uitam cum se rezolva un conflict cu adevarat.

O mare greseala este faptul ca nu suntem in stare sa ne urmarim obiectivul. De la motivul conflictului putem ajunge la alte prostii care nici nu au legatura cu cearta respectiva. Mai exact, daca vedem ca nu iese asa cum ne dorim noi, incepem sa facem referire la defectele celui cu care ne aflam in divergenta. Apelam la aceasta metoda pentru a-l descuraja si a-l face sa renunte. Nu e ok deoarece nu are nicio legatura cu conflictul.

Alte greseli pe care un om aflat in conflict le face sunt folosirea insultelor si a injuraturilor sau apelul la violenta.

Sincer, nu prea sunt de acord cu folosirea injuraturilor intr-un conflict (cu toate ca nici eu nu sunt usa de biserica) deoarece nu prea le vad rostul. In loc sa rezolvam ceva cu ajutorul cuvintelor jignitoare, ne adancim in cearta mult mai rau.

Sau mai sunt acei oameni care au impresia ca „te fac din replici”. Ok, o replica buna bazata pe argumente poate inchide gurile, dar atata timp cat imi spui aceeasi sintagma jignitoare si invechita de o suta de mii de ori, plus o injuratura pe ici, pe colo, asta nu inseamna ca „ma faci din vorbe”. Inseamna doar ca nu mai ai nicio idee de scapare.

Aceeasi poveste si cu violenta, care este cauzata de furie, frica de pierdere a demnitatii s.a.m.d. Dar acum va intreb : Ce naiba rezolva violenta intr-un conflict? Din cate am observat eu pana acum, nimic. Dupa parerea mea, violenta este cel mai evident semn de lasitate.

Cheia castigarii unui conflict nu este violenta. Nici replicile invechite. Nici injuraturile. Cheia castigarii unui conflict sta la baza inteligentei noastre. Cand avemde partea noastra dovezi si argumente solide, abia atunci putem spune celui cu care ne-am aflat in conflict: „Eu am avut dreptate, iar tu ai gresit!”. Iar in cazul acesta nu este nevoie sa comitem greselile de mai sus.

Mai exista si acele persoane cu care pur si simplu nu te poti incelege. Tu le spui ca cerul e albastru, ei o tin intruna ca e rosu. Tu le spui ca iarba e verde, ei o tin una si buna ca e violet. Astea au fost doar niste exemple. Ideea este ca exista oameni carora nu le place sa fie contrazisi sub nicio forma sau nu le place sa li se faca acuzatii, chiar daca stiu ca gresesc. Cu astfel de oameni nu prea ai cum s-o scoti la capat. Cel mai bine este sa-i ignoram. Stiti cum se spune : „Ignoranta doare cel mai tare”.

Dar in cazul in care stim bine ca gresim, cel mai bine ete sa renuntam, sa ne recunoastem greseala si sa impiedicam inceperea conflictului.

Oricum, cel mai bine pentru noi este sa nu cautam nod in papura si sa evitam conflictele de orice fel.

Voi ce parere aveti? Care este cea mai buna cale de a gestiona un conflict.

Nota: Tin sa mentionez ca ceea ce am scris in acest articol este doar parerea mea. Daca voi aveti alta parere, nu am nimic impotriva. Opiniile voastre sunt bine-venite in sectiunea de comentarii.

Pe data viitoare!

-S.A.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s