Fuga de responsabilitati. Frica de asumare a vinei

Ei bine , in viata avem deseori sarcini de rezolvat si responsabilitati.

Mai exact, responsabilitatea este obligatia de a efectua o anumita sarcina. Sinonime : obligatie , raspundere , sarcina.

Acum sa fim seriosi, de cate ori nu ati fugit macar o data in viata de responsabilitatile voastre? Sincer, eu am facut-o de foarte multe ori, ca mai apoi sa regret…

De cele mai multe ori, fuga de responsabilitate este cauzata de lene, unul dintre cei mai mari dusmani ai omului.

„Mi-e lene sa fac aia, mi-e lene sa fac cealalta…”. Lucruri de genul.

Siinta a evoluat mult, dar din nefericire inca nu s-a gasit un medicament-minune care sa combata lenea. Singura cale este propria vointa.

 Trebuie sa intelegem ca acest comportament este nociv. Acum poate ca ne este noua lene sa rezolvam vreo sarcina si preferam sa ne pierdem timpul uitandu-ne pe pereti, dar mai tarziu vom regreta. Mai bine ne gandim dinainte la consecinte si incepem sa ne facem indatoririle.

Fuga de responsabilitati mai este cauzata si de nepasare. Ori nu ne intereseaza de ce s-ar putea intampla daca nu ne indeplinim sarcinile, ori avem impresia ca si daca am face-o nu ne-ar ajuta cu nimic.

De exemplu, toti cetatenii au datoria de a vota pentru a-si alege conducatorii. Chiar daca acest lucru nu este obligatoriu, ar putea schimba foarte multe in aceasta tara. Unii ar alege sa nu se duca la vot din principalul motiv, anume nepasarea. In plus, unii oameni nu voteaza deoarece au gandul asta in minte : „Ok, si daca votez, voi putea schimba ceva? NU!”

Alt lucru care cauzeaza fuga de responsabilitati este frica. Da, ati citit bine, frica.

Spre exemplu, un om decide sa-si vanda casa. Apoi isi da seama ca are multe acte de facut, trebuie sa declare si la primarie, ca mai apoi sa se impiedice in si mai multe acte, plus ca trebuie sa gaseasca un cumparator cu care sa decida mai apoi si un pret care sa ii aranjeze pe amandoi.

Decat sa stea cu frica  ca ii va fi greu sa faca actele sau ca nu va putea vinde imobilul la un  pret bun, mai bine ramane cu locuinta nevanduta.

Mai bine lasam frica deoparte si actionam. Daca gresim sau nu iese cum vrem noi, asta e! Iar asta ma duce la urmatorul lucru despre care mai este de vorbit in acest articol.

Frica de asumare a vinei este foarte comuna in randul oamenilor. Daca am facut ceva rau sau doar am gresit si suntem prinsi, mai bine negam sau mintim decat sa recunoastem si sa suportam consecintele, nu?

Nu chiar. Parerea mea este ca mai bine recunoastem adevarul si gata! Suportam consecintele si mergem mai departe. Nu este un capat de tara daca mai si gresim. Totusi, sa avem grija cat de grave sunt aceste greseli deoarece , spre deosebire de celelalte fiinte, noi, oamenii, putem face diferenta dintre bine si rau.

Intrebarea este : V
oi ati fost vreodata pusi intr-o situatie ca cele prezentate in acest articol? Daca da, cum a fost?

Pe data viitoare !

-S.A.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s